Kurkumás, narancsos, sült édeskömény

  • Előkészítési idő40 perc
  • Főzési / sütési idő40 perc
  • Teljes elkészítési idő1 óra 20 perc
  • Adagok száma2
    Néhány éve még nem ismertem az édesköményt, sőt a neve alapján a köménnyel azonosítottam, aminek az íze nem tartozik a kedvenceim közé. De Dave Asprey szakácskönyvében olvasva ezt a receptet, kedvet kaptam hozzá, és úgy találtam, hogy sokkal ízletesebb, mint a karalábé, vagy amit gondoltam róla. Ma már szinte minden héten az asztalunkra kerül valamilyen formában. Próbálja ki ezt a köretet ebédre, például sült hallal.

    Hozzávalók

    • 1 bio narancs héja
    • 3/4 teáskanál őrölt bio kurkuma
    • 1.5 teáskanál friss bio kakukkfű-levél
    • 2 evőkanál bio MCT-olaj, vagy bio kókuszolaj
    • tengeri só
    • 4 teáskanál friss bio citromlé
    • 3 nagy fej bio édeskömény (összesen kicsit több, mint 1 kg)

    Elkészítés

    1

    Az édeskömény szárát vágjuk le és vagdossuk fel apróra, mert finom köret válik belőle. A magját vágjuk ki (egy háromszög alakú vágással távolíthatjuk el a legjobban), és a maradékot vágjuk vékony szeletekre. Vágjunk nagyon vékony szeleteket a narancshéjból. A felét tegyük egy nagy tálba és adjuk hozzá a kurkumát, az édesköményt, a kakukkfüvet, az olajat és ízlés szerint tengeri sót. Ebben forgassuk meg a felaprított édesköményt, és terítsük szét egy zsírpapírral bélelt tepsiben. Sütés közben egyszer, félidőben forgassuk meg őket. 106 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc múlva puhára sül az édeskömény. Egy kis tálban keverjük össze a maradék narancshéjat, a citromlét és az apróra vágott édeskömény zöldet, és ebben keverjük el a sült édesköményt. Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk!

    Megosztás