A kollagén a görög “colla” (jelentése: ragasztó) szóból származik, az egész testben megtalálható, ezért úgy is gondolhat rá, mint egy “sejtragasztóra”, amely segít összetartani a test összes kötőszövetét. A kollagén fontos szerepet játszik a szervezetben ebben a folyamatban, és erőt, feszességet és rugalmasságot biztosít a bőrben, a csontokban, az izmokban, az inakban, a porcokban, a körmökben, a fogakban és a szervekben, beleértve az egész emésztőrendszert is. A kollagénben található aminosavak ezeknek a szerkezeteknek az építőkövei!
A szervezet maga is képes kollagént termelni, de 25 éves kortól e fontos fehérje termelése csökken egészen 50 éves korig, amikor a szervezet szinte már egyáltalán nem termel kollagént.
A megfelelő kollagénszint fenntartása és a megfelelő napi kollagénbevitel része a tápláló étrendnek. A kollagén egy fontos fehérje, amely gyakran hiányzik a napi étrendből. A kollagén és a specifikus aminosavak egyensúlyban tartják a fehérje-aminosav bevitelt. Ez kifejezetten az L-metionin és a glicin arányának köszönhető. Ez utóbbiban nagyon gazdag a kollagén.