MCT olaj por C8-C10 250 g

10.730 Ft

Az „MCT” a közepes láncú trigliceridek (medium chain triglicerid) rövidítése. A trigliceridek a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóelemei. Az MCT gyors és hatékony energiaforrás.

Egységár: 42.920 Ft/kg

Minőségét megőrzi: 2024-06-30.

Készleten

Cikkszám: 21-O-16-0250-GOK-1 Kategóriák: , ,
Leírás

Összetevők: 100% pálmaolaj-mentes MCT olaj (medium chain triglycerides) prémium kókuszolajból, 60% kaprilsav (C8), 40% kaprinsav (C10), akácrost.
Mi az MCT por?
Az MCT por az MCT olaj (közepes láncú trigliceridek) porított formája.
Az MCT port MCT olajból állítják elő egy „permetezéses szárítás” nevű eljárással. Ez a folyékony MCT-ket szilárd, porított formává alakítja.
Az „MCT” a közepes láncú trigliceridek (medium chain triglicerid) rövidítése. A trigliceridek a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóelemei.
A trigliceridek (tri = három; glicerid = speciális kémiai kötésben lévő glicerin* molekula) olyan nagy molekulák, amelyekben egy glicerin* molekulához három zsírsav molekula kapcsolódik.

* A glicerin minden élő sejtben megtalálható, mivel a zsírok egyik alapvető alkotóeleme.
Színtelen, szagtalan, sűrű, lassan folyó anyag. Íze édeskés. A nevét Michel-Eugène Chevreul francia vegyésztől kapta: glykosz görögül édeset jelent.

A „közepes láncú” kifejezés a zsír lánc hosszára utal.
A közepes láncú trigliceridek könnyen felszívódnak és a test könnyen energiát tud termelni belőlük ezért a sejtek egyik fő energiaforrását adják. Az MCT köztudottan tartós energiát biztosít.
A legkiválóbb és legtöbb kívánt hatást adó MCT olajok tiszta kókuszolajból készülnek.
Vegánbarát kókusz MCT por. Magas egészséges zsír- és rosttartalom. A gyomrot nem terheli meg, és gyorsan felhasználható. Tökéletes tejszínhelyettesítő a különféle italokhoz.
Emésztés
Ha túl sok MCT olajat fogyaszt, az néha emésztési problémákhoz, például hasmenéshez vezethet. Sokan úgy találják, hogy az MCT port könnyebben megemésztik.
Textúra
Az MCT por könnyen elkeveredik, és kellemes, krémes textúrája van, amikor folyadékba teszik. Az MCT olaj kávéban és italokban zsíros benyomást kelthet.
Sokféle felhasználhatóság
Könnyedén hozzáadható mindenféle italhoz, turmixhoz és shake-hez, valamint sütni is jól lehet vele.

Miért válasszam a kókusz MCT port?
  • 100% -ban kókuszdióból származik.
  • A kókusz MCT por kaprilsavat (C8) és kaprinsavat (C10) egyaránt tartalmaz, amely tiszta ketogén energiaforrást kínál.
  • 100% vegán.
  • Kiegészítőnk teljesen vegán, és olajhordozóként gumiarábikumot használunk. Ez prebiotikumként működik a belekben.
  • 100% GMO-mentes.
  • 100% glutén-, cukor-, édesítőszer- és laktózmentes.
  • Nincs benne szénhidrát, nincs cukor, természetes minőség versenyképes áron.
Felhasználási javaslat

Keverjen 14,3 g-ot (kb. 1 mérőkanálnyit) kávéba, teába vagy kedvenc forró italába tejpótlásként vagy a tejhez kiegészítőnek. Joghurtba vagy turmixokba is keverheti. Kicsit csomósodhat.

Legjobb tippünk: Tegyen a kávéjába 1 adagolókanálnyi mennyiséget, szabadon tartott marhákból származó vajjal (25 gramm) együtt, turmixolja össze, és reggeli italként fogyasztva komoly energiához juthat!
Tápérték információ

Átlagos tápérték 100 g termékben

Energia 2862 kJ / 684 kcal
Zsír
70 g
- amelyből telített zsírsavak 70 g
Szénhidrát 0 g
- amelyből cukrok 0 g
Rost 24,9 g
Fehérje 0 g
0,135 g

A kiváló minőséget garantálja:
Go-Keto

A termékek mögött igazi emberek, igazi farmok, családi gazdaságok és üzemek vannak. Nézze meg a történetüket.

Megnézem
Gyakran Feltett Kérdések

Hány féle triglicerid létezik?

SCT – SmallChainTriglicerid – Rövid Láncú Triglicerid (C6)
MCT- MediumChainTriglicerid – Közepes Láncú Triglicerid (C8, C10)
LCT – LongChainTriglicerid – Hosszú Láncú Triglicerid (C12-től felfelé)

triglicerid

Miért jobb az MCT?

Miért jobbak az MCT vagyis a közepes láncú trigliceridek, mint a rövid vagy a hosszú láncú trigliceridek.
Minél hosszabb a lánc, annál hosszabb ideig tart a testnek ezeket a triglicerideket energiává alakítani. Ez azt jelenti, hogy minél rövidebb a lánc, annál jobb, de csak egy pontig.
Az SCT-kkel vagyis a rövid láncúakkal kapcsolatban elég nagy problémák vannak. Hatásuk katasztrofális lehet az emésztésre. Érzékenységtől függően még kis mennyiségű koncentrált SCT elfogyasztása is „katasztrófahelyzethez” vezethet a nadrágban.
Az MCT olajok mások. Ha kis adaggal (1 teáskanál) kezdi és úgy halad a nagyobb adagok felé, az MCT olaj áldásait kapja – mellékhatások nélkül.
Az LCT, a hosszú láncúak nem az MCT-hez hasonlóan hoznak létre energiát, és nem ez a leghatékonyabb módja a test táplálásának.

Forrás: Dave Asprey: Golyóálló diéta

Miért a kókuszból származó C8 és C10 zsírsavakat válasszuk és ne a pálmaolajból származót?

A hidegen sajtolt pálmaolajban sok a többszörösen telítetlen zsír és a benne lévő C12 egy (LPS nevű) béltoxint juttat a májba. A kókuszból származó védi a májat ugyanezzel az anyaggal szemben. A pálmamagolaj, amit a pálma dióterméséből nyernek, kevesebb többszörösen telítetlen zsírt és több MCT-t tartalmaz, mint a pálmaolaj, ezért jobb választás, de a kókuszból származó a tökéletes.

Forrás: Dave Asprey: Golyóálló diéta

„A pálmaolaj egyik fő összetevőjét, a palmitinsavat – C16 (44 %-os arányban van jelen) a WHO krónikus betegségekkel foglalkozó tanulmánya a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságát növelő tényezőként tartja számon.”

Forrás: Kánya-Molnár Eszter biológus (Zala Megyei Hírportál)

Még egy szempont, ami a pálmaolaj ellen szól:
Olajpálma ültetvények létesítése céljából napi 20 hektárnyi esőerdőt tüntetnek el a föld színéről, jelentős mértékben hozzájárulva ezzel a klímaváltozáshoz. A pálmaolajat többek között bioüzemanyag előállítására használják, de keresett alapanyaga sok élelmiszernek (margarin, fagyi, porleves), mosószernek és kozmetikumnak (rúzs, szappan, sampon) is.
A pálmaolaj vagy pálmazsír a Nyugat-Afrikából származó olajpálma (Elaeris guineensis) nevű növény húsos gyümölcshéjából sajtolt növényi zsiradék, a pálmamagolaj pedig ugyanezen növény magjából nyerhető ki.
A pálmaolaj nátriumsójának (sodium palmate) felhasználása nagyon sokrétű. Fő felhasználási területei a kozmetikai ipar, élelmiszeripar, a bioüzemanyag-gyártás és a gyógyszeripar.
A globális pálmaolaj-termelés 90%-át két ország, Indonézia és Malajzia adja. A legnagyobb olajpálma-ültetvények Borneó és Szumátra szigetén találhatóak. 2013-ban világszinten 58,5 millió tonna pálmaolajat termeltek, ami a globális növényi olajtermelésnek a 35%-a. Ezzel a pálmaolaj a legnagyobb mennyiségben termesztett növényi olaj a világon.
Elsősorban azért, mert olcsó, ami annak köszönhető, hogy egyrészt az olajpálma egy nagyon produktív (gyorsan termő) növény, ami azt jelenti, hogy egységnyi területen több olajat/zsírt produkál, mint az alternatívái.
Szumátra és Borneó szigetén található a Föld egyik utolsó nagy egybefüggő esőerdeje, amelyet elképesztő ütemben irtanak, hogy helyet csináljanak az intenzív olajpálma ültetvényeknek, súlyosan veszélyeztetve ezzel a fajok ezreit, a kihalás szélére sodorva őket. Az egyik ismert példa az orángután, ami már csak ezeken a területeken található meg, és élőhelye súlyos veszélyben van. De határozottan nem csak az orángutánról van szó, hanem a borneói törpeelefántról, a szumátrai orrszarvúról, a ködfoltos párducról, és még sok ezer más, hasonlóan értékes fajról, amelyek nagyon hamar örökre el fogna tűnni a Föld színéről, ha az erdőirtások tovább folytatódnak.

Forrás: Jane Goodall Intézet

Mire lehet használni?

Sokan vagy a kávéjukba tesznek MCT olajat, vagy a turmixukba. Ez egy viszonylag íztelen és illatmentes olaj, így nem okoz kellemetlen szagokat, és szinte minden olyan ételhez használható, ahol általában olívaolajat vagy a kókuszolajat használnak. Főzni is kiválóan lehet vele.

Ételbe is tehetem?

Igen, ételbe is, és italba is, például turmixba, kávéba, salátára is lehet hinteni, ételekhez is lehet adni, sütni is jól lehet vele. Javasolt kis mennyiséggel kezdeni, és fokozatosan emelni az adagot.

Kókuszíze van?

Van egy nagyon kicsi kókuszíze, de gyakorlatilag szagtalan és íztelen.